Muziekles

Instrumenten

Eerst kennismaken met een instrument en docent? Schrijf je in voor voor 4 kennismakingslessen: 4 individuele lessen van 20 minuten voor € 50,00 ( € 60,50 incl. BTW)

Op deze pagina vind je een overzicht van alle muziekcursussen en lessen bij Stichting Vonk. Onder tarieven staan alle lesmogelijkheden voor instrumentale lessen met de tarieven voor het schooljaar 2023-2024.

Leerlingen tot 21 jaar betalen geen BTW. Vanaf 21 jaar ben je BTW plichtig. Duo- en triolessen zijn alleen mogelijk bij voldoende geschikte inschrijvingen. 

Stichting Vonk beschikt over een aantal huurinstrumenten, zoals gitaren, dwarsfluiten, saxofoons, klarinetten en violen. Deze instrumenten worden bij kennismakingslessen gratis uitgeleend voor een periode van 4 weken. Mocht je doorgaan met de lessen dan kan de huurperiode tegen betaling van een kleine vergoeding (€ 11,00 per maand) verlengd worden. Voor alle instrumenten wordt een borg van € 25,00 gevraagd. Dit bedrag wordt na afloop van de huurperiode terugbetaald mits het instrument onbeschadigd wordt ingeleverd.

Basismuziek met Melodica

Wat is een melodica? Het is een blaas- en toetseninstrument in één. Ieder kind krijgt een eigen instrument en vanaf de eerste les gaan we al samen spelen. We luisteren naar elkaar, leren leuke liedjes en maken zo spelenderwijs kennis met notenwaarden, notennamen en dynamiek (hard- zacht).

Leeftijd: kinderen van 6 t/m 8 jaar
Docente: Alie Jongenburger       

Start lessen: dinsdag 12 september 2023 van 16.15 – 17.00 uur 
10 lessen van 45 minuten € 96,50 inclusief melodica.

Klik hier om je in te schrijven

*De cursus gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen.

Via de RBMA extra vergoeding van de gemeente deze cursus gratis volgen? Lees hier verder…

Blokfluit les

De blokfluit is een prachtig klinkend instrument. Je kan er jaren les op krijgen. Toch kan het ook een opstap zijn naar een ander instrument.

Op de blokfluit kan je verschillende soorten muziek spelen: renaissance (1400-1600) barok (1600-1750), modern, pop of jazz.  Met blokfluit kan je heel leuk samenspelen, eventueel met andere instrumenten.
6 of 7 jaar is een goede leeftijd om te beginnen met blokfluitles. Gewoonlijk beginnen kinderen dan met een sopraanfluit. Deze is precies groot genoeg voor de handen en is niet te zwaar. Na een aantal jaren kan worden overgestapt op de (grotere) altblokfluit. 

Als je de weg weet op de sopraan- en altblokfluit kan je in principe ook op de grotere tenor- en basfluit spelen. Hoe groter de blokfluit des te lager klinkt het instrument.

In de lessen wordt uit een methode gespeeld. Dit is een boek om alle noten en grepen op de blokfluit te leren. Met de nieuwe noten worden leuke (swingende) stukjes gespeeld. Thuis kan je de stukjes oefenen met een cd waar de begeleiding op staat. In de les worden de stukjes gespeeld met cd, piano of zonder begeleiding.

Verder worden alle basisbegrippen in de muziek goed geleerd. Je leert dus niet alleen hoe de noten heten, maar ook wat er met alle tekens in de muziek wordt bedoeld.

De blokfluit is zeer geschikt voor groepsles, maar er kunnen ook individuele lessen mee gevolgd worden.

Lesdag: woensdag en vrijdag
Docent: Alie Jongenburger

Klik Hier om jezelf aan te melden!

Dwarsfluit les

De fluit is één van de aller-oudste instrumenten, eigenlijk is het gewoon een buis met een paar gaten erin. De dwarsfluit heeft een mooie klank en je kunt er allerlei soorten muziek op spelen, van klassiek tot pop. Bovendien is de fluit heel geschikt om samen te spelen met andere instrumenten. Er kan al heel jong worden begonnen met dwarsfluit spelen want er zijn speciale kinderfluiten. Stichting Vonk beschikt over een aantal huurinstrumenten.

Klik hier om jezelf aan te melden!

Akoestische gitaar les

Akoestisch betekent ‘niet versterkt’. In de lessen wordt aandacht besteed aan het bespelen van zowel de klassieke gitaar met nylon snaren als de staalsnarige akoestische gitaar, ook wel de western gitaar genoemd. Toonvorming is essentieel maar plezier in wat je doet staat altijd bovenaan. Behandeld worden diverse stijlen: klassiek, pop, blues, jazz, rock. Spelen met vingers, spelen met een plectrum, linkerhand/ rechterhand coördinatie, noten lezen, tablatuur lezen, kortom, alles wat deze tijd vereist wordt behandeld en ruimte voor eigen inbreng is altijd aanwezig! Minimum leeftijd om te starten is 6 jaar. Jonger kan maar is afhankelijk van de ontwikkeling van het kind. 

Elektrische gitaar/ basgitaar les

Elektrische gitaar en basgitaar zijn instrumenten die veel gebruikt worden in popmuziek van vroeger tot nu. Het leuke aan een elektrische/bas gitaar is dat er zoveel verschillende stijlen mee gespeeld kunnen worden. Je leert akkoorden spelen, liedjes op gehoor naspelen en noten lezen maar ook tablatuurschrift lezen. Verder word je klaargestoomd voor het spelen in een band. De lessen zijn volledig ingericht naar de behoefte van de leerling en hebben daarom ook een hedendaags karakter. 
Repertoire: van kinder/popliedjes (jonge beginnende leerlingen) tot aan songs van Metallica, System of A down, Red Hot Chili Peppers, Anouk, Bløf, e.v.a. 
Vanaf 11 jaar (een aantal jaren klassiek gitaarles wordt aanbevolen). 

Lesdag: woensdag en donderdag
Docenten akoestisch gitaar, elektrische gitaar en basgitaar: Tom Palms en Bob Wijtsma 

Klik hier om jezelf aan te melden!

Keyboard les

Een keyboard is een elektronisch toetsinstrument dat iets heeft wat de andere instrumenten niet hebben: een ingebouwde band die meespeelt als jij dat wilt! Met een keyboard kun je dus al snel muziekmaken alsof je zelf in de band van je grote held of heldin speelt.

Beginnen met keyboard hoeft ook niet duur te zijn: een aanslaggevoelig keyboard met grote toetsen (dat hebben we wel nodig) heb je al vanaf zo’n 100 Euro.

Het keyboard is dus uitermate geschikt voor het leren spelen van popmuziek, maar ook latin, blues, jazz, gospel en zelfs tango en Weense wals zijn mogelijk: alles waar maar een ritme in zit.

In de lessen leer je spelenderwijs waar al die knoppen voor dienen, hoe je goed moet spelen (techniek) en hoe muziek in elkaar zit zodat je snel veel liedjes kunt spelen. Later kun je improvisatie en compositie leren, leren hoe je in een band speelt en leren hoe de andere elektronische toetsinstrumenten werken en hoe je ze met je computer verbindt om je eigen opnamen te maken.

Alles wat je verder nog nodig hebt is een leeg schrift met muziekpapier, want je speelt de liedjes die jij wilt spelen. De nieuwste hit spelen? Geen probleem. We zoeken hem op YouTube op, en je krijgt hem meteen mee zodat je thuis kunt oefenen.

Docent: Margi Sinniah

Lesdag: maandag

Klik hier om jezelf aan te melden!

Klarinet les

Vanaf 9 jaar kun je klarinet of saxofoon leren spelen, dit is afhankelijk van de lichaamsgrootte. Alle stijlen kunnen aan bod komen: pop, klassiek, latin, klezmer en nog veel meer. Samenspel is heel belangrijk, er zijn daarom aparte samenspelgroepen voor klarinet- en saxofoonleerlingen.
 
Klik hier om jezelf aan te melden!

Piano les

Een piano nodigt direct uit om muziek op te maken: je doet de klep open en ziet 88 witte en zwarte toetsen voor je liggen. Je drukt er eentje in en er komt meteen geluid uit. Wanneer je alleen maar op de zwarte toetsen speelt klinkt er een Chinees liedje.

Het is dus niet zo vreemd dat zo veel mensen piano willen leren spelen. De piano klinkt fantastisch als solo-instrument, is onmisbaar als begeleiding en in een ensemble. Daarom wordt dit instrument graag gebruikt in allerlei  muziekstijlen: van klassiek tot pop.

Je kan al op jonge leeftijd (4 jaar) met pianolessen beginnen. Vanaf de eerste les probeer je sfeer en emotie in het pianospel tot klinken te brengen. Uiteraard leer je vanaf het begin ook goed noten te lezen, zowel in de bas- als in de vioolsleutel. Spelenderwijs wordt er daarnaast ook aan de ontwikkeling van een goede techniek gewerkt.

Bij pop & jazz muziek op piano wordt vanaf het begin veel aandacht besteed aan spelen op gehoor, akkoordenspel en improvisatie. Daarbij zoekt de docent samen met jou de nummers uit. Daarvoor is het handig om een muziekschrift of blaadjes muziekpapier bij je te hebben.

Lesdagen: maandag (Margi), woensdag en vrijdag (Alie)
Docenten: Alie Jongenburger en Margi Sinniah 

Klik hier om jezelf aan te melden!

Saxofoon les

Op een saxofoon kun je je heerlijk uitleven. Hij is veelzijdig van klankkleur en wordt in alle muziekstijlen gebruikt, van klassiek tot pop, van jazz tot wereldmuziek.

De saxofoon is een vrij jong instrument. Hij werd rond 1840 door de Belgische instrumentbouwer Adolphe Sax uitgevonden.  De meest gebruikte saxofoon is de altsaxofoon. Jonge leerlingen beginnen soms met een sopraansaxofoon – omdat hij kleiner is hoeven je handen niet zo groot te zijn, en is hij ook lichter.

Je kunt beginnen met saxofoon spelen als je voortanden gewisseld zijn en de rest van je gebit ook ongeveer compleet is. Het hangt ook een beetje van je lengte af. Als je nog erg klein bent, kun je de saxofoon nog niet zo goed vasthouden. Het beste is om even te proberen of het gaat. Sommige kinderen kunnen op hun achtste al beginnen, anderen iets later. Als je als volwassene wilt beginnen, kan dat ook, als je maar enthousiast genoeg bent.

In de lessen leer je de saxofoon spelenderwijs beheersen. We werken aan techniek, houding en toonvorming en er komen zo veel mogelijk muziekstijlen aan bod. Zo kun je zelf ontdekken welke stijl je het meeste aanspreekt.

Vonk beschikt over een aantal huurinstrumenten. Als je overweegt om een eigen instrument aan te schaffen is het belangrijk om met je docent hierover te overleggen. Hij kan je het beste adviseren.

Oefenen? Hoe meer hoe beter, want oefening baart kunst: oefen het liefst elke dag minimaal 20 minuten.

Video’s:
video 1

Docent: Bernd Jahn
Lesdag: donderdag en vrijdag

Klik hier om jezelf aan te melden!

Drum les

Ben je geïnteresseerd in drummen? Een hele goede keus! Want wat is muziek zonder ritme?

Jij bent de motor van de band. Jouw instrument geeft een dwingend geluid waar niemand omheen kan. Jij bepaalt het tempo. Iedereen kan leren drummen vanaf ongeveer acht jaar oud. Leren slaan op een drumstel geeft snel resultaat. Goed leren luisteren, vooral ook naar de anderen, kost wel veel concentratie en inspanning. Als je dit voor je instrument over hebt, wordt jij een goede drummer!

Wat heb je nodig?
Allereerst heb je een lesboek nodig, een paar drumstokken en een oefenpad of trommel om een goede slagtechniek aan te leren. Daarna leer je spelen op het drumstel.

Wat voor muziek vind jij leuk? Heb je een idool? In de les gaan we meespelen met muziek van bekende artiesten. 

Om thuis te kunnen oefenen heb je zelf een drumstel nodig. Ideaal is een elektronisch drumstel i.v.m. de geluidsoverlast, prijzen zijn vanaf € 200,00. Mocht zo’n aanschaf niet lukken dan kun je (in overleg) op de muziekschool komen oefenen.

Drumles wordt gegeven door Martin Verhoef. Hij heeft slagwerk (licht en klassiek) gestudeerd  aan het Rotterdams Conservatorium. Hij heeft gewerkt als musicus o.a. voor radio en tv en is bekend met veel verschillende muziekstijlen. Daarnaast geeft hij al jaren met veel plezier les.

Klik hier om jezelf aan te melden!

Viool altviool les

Een viool klinkt bijna net als je eigen stem. Met een viool maak je gevoelige en zachte klanken, maar ook vrolijke noten. Om fijn viool te leren spelen kijkt de juf naar de beste manier om jou iets te leren. Want iedereen leert op zijn eigen manier viool spelen. Je kan ook altviool leren spelen – dat is een wat grotere viool die wat lager klinkt.

Je kunt al op vioolles vanaf een jaar of 5. Er zijn violen in alle maten, dus als jij groeit, groeit de viool met je mee. Als je viool leert spelen moet je net als bij andere instrumenten veel oefenen. Door elke dag te oefenen en te herhalen word je steeds knapper waardoor het viool spelen steeds beter gaat. Dan kun je nog fijner muziek maken.

De lessen zijn individueel of in groepjes van twee. Ook zijn er af en toe groepslessen ( samenspeellessen ) en uitvoeringen.

De viool is een instrument dat al heel lang bestaat, meer dan 400 jaar! Er is dus ontzettend veel muziek voor geschreven: heel veel klassiek, maar tegenwoordig zijn er ook allerlei andere stijlen te krijgen zoals jazz, musical en popliedjes. Na een paar jaar kun je ook in een orkest gaan spelen, met een heleboel andere instrumenten samen.

Lesdag: woensdag
Docente: Evelien van der Kamp

 
Klik hier om jezelf aan te melden!

Zang les

Je stem is het meest natuurlijke en directe instrument dat er is. In deze lessen werk je niet alleen aan je stem, maar met je hele lichaam. Je ademhaling, je lichaamsgevoel, je zelfvertrouwen en ook je gezondheid worden positief beïnvloed.

Zingen is voor iedereen, voor elke leeftijd en elke achtergrond. Een goede zangtechniek kan iedereen leren. Onze zangdocenten werken met een verfijnde techniek. In de lessen wordt alle gereedschap aangereikt om controle te krijgen over wat je met je stem wil en kan doen. Het repertoire wordt in overleg met de leerling uitgezocht.

Centraal staan plezier in zingen, blokkades afbouwen en genieten van de ontdekkingsreis naar je eigen unieke stemgeluid.

Last van Long-Covid? Bespreek met je behandelende fysiotherapeut de mogelijkheden voor sneller herstel door zanglessen.

Docent: Danique van der Vlugt

Lesdag: in overleg

Klik hier om jezelf aan te melden!
 

Muzieklessen in BSO Park Triangel

In samenwerking met de BSO en de beide scholen organiseert Vonk dwarsfluit- en gitaarlessen voor kinderen van 6 tot 12 jaar, ook als ze niet op de BSO zitten. Ze krijgen les in kleine groepjes en mogen een instrument mee naar huis nemen.

Vanaf 6 jaar: dwarsfluitles

Spelen op een echte dwarsfluit… wie kan dat? In deze lessen leer je hoe je dat doet: voor je het weet speel je jouw eerste liedje op een dwarsfluit. Alle kinderen krijgen een instrument mee naar huis om ook thuis te kunnen oefenen. In de laatste les geven we een miniconcert voor elkaar en voor je ouders. Start woensdag 15 maart, vanaf 14.20 uur*.

6 lessen voor € 79,00 inclusief gratis gebruik van een dwarsfluit. Docente: Jacqueline Dekker.

7 tot 12 jaar: gitaarles

Hoe kan je op maar 6 snaren een liedje spelen? Dat leer je bij meester Tom. Voor iedereen ligt een gitaar klaar die je mee naar huis mag nemen om er nog meer op te oefenen.
Start vrijdag 10 maart, vanaf 14.30 uur*.

6 lessen voor € 79,00 inclusief gratis gebruik van een gitaar. Docent: Tom Palms

Hoe schrijf je in?

Inschrijven graag via het formulier welke je hier kan downloaden: inschrijven muzieklessen BSO Park triangel, dat je ingevuld inlevert bij de BSO. Het kan ook gescand en gemaild worden naar info@stichtingvonk.nl, of opgestuurd worden naar Stichting Vonk, Gouweplein 1, 2741 MW Waddinxveen. Heb je vragen? Mail naar info@stichtingvonk.nl of bel met 0182-614422 (ma t/m vr 13.00 – 18.00 uur).

*Plaatsing geschiedt op volgorde van aanmeldingen. De lesduur – minimaal 20 minuten – wordt definitief bepaald adh van het aantal inschrijvingen en de leeftijd van de kinderen. De lessen gaan alleen door bij voldoende aanmeldingen. De lessen worden gegeven in BSO Park Triangel, Parklaan 5, Waddinxveen.

De ukelele is een soort “mini gitaar” met 4 snaren. Ze zijn er in diverse formaten: sopraan, concert of tenor. De sopraan klinkt het hoogst.

In de lessen werken we aan een goede basistechniek voor zowel de linker- als  rechterhand. Dit doen we aan de hand van liedjes welke in overeenstemming met de leerling worden gekozen. Je leert akkoorden, diverse slagjes, tokkels en melodieën spelen. 

Het instrument is redelijk laagdrempelig en daarom kan je op relatief jonge leeftijd starten, vanaf 6 jaar. Tevens is het een perfecte opstap naar eventueel gitaar of basgitaar.

Lesdag: donderdag
Docent: Bob Wijtsma 

Klik hier om jezelf aan te melden!

Basismuziek met Melodica

Wat is een melodica? Het is een blaas- en toetseninstrument in één. Ieder kind krijgt een eigen instrument en vanaf de eerste les gaan we al samen spelen. We luisteren naar elkaar, leren leuke liedjes en maken zo spelenderwijs kennis met notenwaarden, notennamen en dynamiek (hard- zacht).

Leeftijd: kinderen van 6 t/m 8 jaar
Docente: Alie Jongenburger       

Start lessen: dinsdag 12 september 2023 van 16.15 – 17.00 uur 
10 lessen van 45 minuten € 96,50 inclusief melodica.

Klik hier om je in te schrijven

*De cursus gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen. 

Via de RBMA extra vergoeding van de gemeente deze cursus gratis volgen? Lees hier verder…

Blokfluit les

De blokfluit is een prachtig klinkend instrument. Je kan er jaren les op krijgen maar het kan ook een opstap zijn naar een ander instrument.  

7 of 8 jaar is een goede leeftijd om op een sopraanblokfluit te beginnen. Er wordt les gegeven uit een eigentijdse methode waar een begeleiding bij is. Met de nieuwe noten worden leuke (swingende) stukjes gespeeld. Na een aantal jaren sopraanblokfluit les kan er worden overgestapt op de (grotere) altblokfluit. 

Als je de weg weet op de sopraan- en altblokfluit kan je in principe ook op de grotere tenor- en basblokfluit spelen. 

Verder worden alle basisbegrippen in de muziek goed geleerd. Je leert dus niet alleen hoe de noten heten, maar ook wat er met alle tekens in de muziek wordt bedoeld. 

Op de blokfluit kan je verschillende soorten muziek spelen: renaissance (1400-1600) barok (1600-1750), modern, pop of jazz.  Met blokfluit kan je heel leuk samenspelen, eventueel met andere instrumenten. 

Lesdag: woensdag en vrijdag
Docent: Alie Jongenburger

Klik hier om jezelf aan te melden!

Dwarsfluit les

De fluit is één van de aller-oudste instrumenten, eigenlijk is het gewoon een buis met een paar gaten erin. De dwarsfluit heeft een mooie klank en je kunt er allerlei soorten muziek op spelen, van klassiek tot pop. Bovendien is de fluit heel geschikt om samen te spelen met andere instrumenten. Er kan al heel jong worden begonnen met dwarsfluit spelen want er zijn speciale kinderfluiten. Stichting Vonk beschikt over een aantal huurinstrumenten.

Klik hier om jezelf aan te melden!

Akoestische gitaar les

Akoestisch betekent ‘niet versterkt’. In de lessen wordt aandacht besteed aan het bespelen van zowel de klassieke gitaar met nylon snaren als de staalsnarige akoestische gitaar, ook wel de western gitaar genoemd. Toonvorming is essentieel maar plezier in wat je doet staat altijd bovenaan. Behandeld worden diverse stijlen: klassiek, pop, blues, jazz, rock. Spelen met vingers, spelen met een plectrum, linkerhand/ rechterhand coördinatie, noten lezen, tablatuur lezen, kortom, alles wat deze tijd vereist wordt behandeld en ruimte voor eigen inbreng is altijd aanwezig! Minimum leeftijd om te starten is 6 jaar. Jonger kan maar is afhankelijk van de ontwikkeling van het kind. 

Elektrische gitaar/ basgitaar les

Elektrische gitaar en basgitaar zijn instrumenten die veel gebruikt worden in popmuziek van vroeger tot nu. Het leuke aan een elektrische/bas gitaar is dat er zoveel verschillende stijlen mee gespeeld kunnen worden. Je leert akkoorden spelen, liedjes op gehoor naspelen en noten lezen maar ook tablatuurschrift lezen. Verder word je klaargestoomd voor het spelen in een band. De lessen zijn volledig ingericht naar de behoefte van de leerling en hebben daarom ook een hedendaags karakter. 
Repertoire: van kinder/popliedjes (jonge beginnende leerlingen) tot aan songs van Metallica, System of A down, Red Hot Chili Peppers, Anouk, Bløf, e.v.a. 
Vanaf 11 jaar (een aantal jaren klassiek gitaarles wordt aanbevolen). 

Lesdag: woensdag en donderdag
Docenten akoestisch gitaar, elektrische gitaar en basgitaar: Tom Palms en Bob Wijtsma 

Klik hier om jezelf aan te melden!

Keyboard les

Een keyboard is een elektronisch toetsinstrument dat iets heeft wat de andere instrumenten niet hebben: een ingebouwde band die meespeelt als jij dat wilt! Met een keyboard kun je dus al snel muziekmaken alsof je zelf in de band van je grote held of heldin speelt.

Beginnen met keyboard hoeft ook niet duur te zijn: een aanslaggevoelig keyboard met grote toetsen (dat hebben we wel nodig) heb je al vanaf zo’n 100 Euro.

Het keyboard is dus uitermate geschikt voor het leren spelen van popmuziek, maar ook latin, blues, jazz, gospel en zelfs tango en Weense wals zijn mogelijk: alles waar maar een ritme in zit.

In de lessen leer je spelenderwijs waar al die knoppen voor dienen, hoe je goed moet spelen (techniek) en hoe muziek in elkaar zit zodat je snel veel liedjes kunt spelen. Later kun je improvisatie en compositie leren, leren hoe je in een band speelt en leren hoe de andere elektronische toetsinstrumenten werken en hoe je ze met je computer verbindt om je eigen opnamen te maken.

Alles wat je verder nog nodig hebt is een leeg schrift met muziekpapier, want je speelt de liedjes die jij wilt spelen. De nieuwste hit spelen? Geen probleem. We zoeken hem op YouTube op, en je krijgt hem meteen mee zodat je thuis kunt oefenen.

Docent: Margi Sinniah

Lesdag: maandag

Klik hier om jezelf aan te melden!

Klarinet les

Vanaf 9 jaar kun je klarinet of saxofoon leren spelen, dit is afhankelijk van de lichaamsgrootte. Alle stijlen kunnen aan bod komen: pop, klassiek, latin, klezmer en nog veel meer. Samenspel is heel belangrijk, er zijn daarom aparte samenspelgroepen voor klarinet- en saxofoonleerlingen.
 
Klik hier om jezelf aan te melden!

Piano les

Een piano nodigt direct uit om muziek op te maken: je doet de klep open en ziet 88 witte en zwarte toetsen voor je liggen. Je drukt er eentje in en er komt meteen geluid uit. Wanneer je alleen maar op de zwarte toetsen speelt klinkt er een Chinees liedje.

Het is dus niet zo vreemd dat zo veel mensen piano willen leren spelen. De piano klinkt fantastisch als solo-instrument, is onmisbaar als begeleiding en in een ensemble. Daarom wordt dit instrument graag gebruikt in allerlei  muziekstijlen: van klassiek tot pop.

Je kan al op jonge leeftijd (4 jaar) met pianolessen beginnen. Vanaf de eerste les probeer je sfeer en emotie in het pianospel tot klinken te brengen. Uiteraard leer je vanaf het begin ook goed noten te lezen, zowel in de bas- als in de vioolsleutel. Spelenderwijs wordt er daarnaast ook aan de ontwikkeling van een goede techniek gewerkt.

Bij pop & jazz muziek op piano wordt vanaf het begin veel aandacht besteed aan spelen op gehoor, akkoordenspel en improvisatie. Daarbij zoekt de docent samen met jou de nummers uit. Daarvoor is het handig om een muziekschrift of blaadjes muziekpapier bij je te hebben.

Lesdagen: maandag (Margi), dinsdag, woensdag en vrijdag (Alie)
Docenten: Alie Jongenburger en Margi Sinniah 

Klik hier om jezelf aan te melden!

Saxofoon les

Op een saxofoon kun je je heerlijk uitleven. Hij is veelzijdig van klankkleur en wordt in alle muziekstijlen gebruikt, van klassiek tot pop, van jazz tot wereldmuziek.

De saxofoon is een vrij jong instrument. Hij werd rond 1840 door de Belgische instrumentbouwer Adolphe Sax uitgevonden.  De meest gebruikte saxofoon is de altsaxofoon. Jonge leerlingen beginnen soms met een sopraansaxofoon – omdat hij kleiner is hoeven je handen niet zo groot te zijn, en is hij ook lichter.

Je kunt beginnen met saxofoon spelen als je voortanden gewisseld zijn en de rest van je gebit ook ongeveer compleet is. Het hangt ook een beetje van je lengte af. Als je nog erg klein bent, kun je de saxofoon nog niet zo goed vasthouden. Het beste is om even te proberen of het gaat. Sommige kinderen kunnen op hun achtste al beginnen, anderen iets later. Als je als volwassene wilt beginnen, kan dat ook, als je maar enthousiast genoeg bent.

In de lessen leer je de saxofoon spelenderwijs beheersen. We werken aan techniek, houding en toonvorming en er komen zo veel mogelijk muziekstijlen aan bod. Zo kun je zelf ontdekken welke stijl je het meeste aanspreekt.

Vonk beschikt over een aantal huurinstrumenten. Als je overweegt om een eigen instrument aan te schaffen is het belangrijk om met je docent hierover te overleggen. Hij kan je het beste adviseren.

Oefenen? Hoe meer hoe beter, want oefening baart kunst: oefen het liefst elke dag minimaal 20 minuten.

Video’s:

video 1

Docent: Bernd Jahn
Lesdag: donderdag en vrijdag

Klik hier om jezelf aan te melden!

Drum les

Ben je geïnteresseerd in drummen? Een hele goede keus! Want wat is muziek zonder ritme?

Jij bent de motor van de band. Jouw instrument geeft een dwingend geluid waar niemand omheen kan. Jij bepaalt het tempo. Iedereen kan leren drummen vanaf ongeveer acht jaar oud. Leren slaan op een drumstel geeft snel resultaat. Goed leren luisteren, vooral ook naar de anderen, kost wel veel concentratie en inspanning. Als je dit voor je instrument over hebt, wordt jij een goede drummer!

Wat heb je nodig?
Allereerst heb je een lesboek nodig, een paar drumstokken en een oefenpad of trommel om een goede slagtechniek aan te leren. Daarna leer je spelen op het drumstel.

Wat voor muziek vind jij leuk? Heb je een idool? In de les gaan we meespelen met muziek van bekende artiesten. 

Om thuis te kunnen oefenen heb je zelf een drumstel nodig. Ideaal is een elektronisch drumstel i.v.m. de geluidsoverlast, prijzen zijn vanaf € 200,00. Mocht zo’n aanschaf niet lukken dan kun je (in overleg) op de muziekschool komen oefenen.

Drumles wordt gegeven door Martin Verhoef. Hij heeft slagwerk (licht en klassiek) gestudeerd  aan het Rotterdams Conservatorium. Hij heeft gewerkt als musicus o.a. voor radio en tv en is bekend met veel verschillende muziekstijlen. Daarnaast geeft hij al jaren met veel plezier les.

Lesdag: dinsdag, woensdag  of donderdag
Docent: Martin Verhoef

Klik hier om jezelf aan te melden!

Viool altviool les

Een viool klinkt bijna net als je eigen stem. Met een viool maak je gevoelige en zachte klanken, maar ook vrolijke noten. Om fijn viool te leren spelen kijkt de juf naar de beste manier om jou iets te leren. Want iedereen leert op zijn eigen manier viool spelen. Je kan ook altviool leren spelen – dat is een wat grotere viool die wat lager klinkt.

Je kunt al op vioolles vanaf een jaar of 5. Er zijn violen in alle maten, dus als jij groeit, groeit de viool met je mee. Als je viool leert spelen moet je net als bij andere instrumenten veel oefenen. Door elke dag te oefenen en te herhalen word je steeds knapper waardoor het viool spelen steeds beter gaat. Dan kun je nog fijner muziek maken.

De lessen zijn individueel of in groepjes van twee. Ook zijn er af en toe groepslessen ( samenspeellessen ) en uitvoeringen.

De viool is een instrument dat al heel lang bestaat, meer dan 400 jaar! Er is dus ontzettend veel muziek voor geschreven: heel veel klassiek, maar tegenwoordig zijn er ook allerlei andere stijlen te krijgen zoals jazz, musical en popliedjes. Na een paar jaar kun je ook in een orkest gaan spelen, met een heleboel andere instrumenten samen.

Lesdag: woensdag
Docente: Evelien van der Kamp

Klik hier om jezelf aan te melden!

Zang les

Je stem is het meest natuurlijke en directe instrument dat er is. In deze lessen werk je niet alleen aan je stem, maar met je hele lichaam. Je ademhaling, je lichaamsgevoel, je zelfvertrouwen en ook je gezondheid worden positief beïnvloed.

Zingen is voor iedereen, voor elke leeftijd en elke achtergrond. Een goede zangtechniek kan iedereen leren. Onze zangdocenten werken met een verfijnde techniek. In de lessen wordt alle gereedschap aangereikt om controle te krijgen over wat je met je stem wil en kan doen. Het repertoire wordt in overleg met de leerling uitgezocht.

Centraal staan plezier in zingen, blokkades afbouwen en genieten van de ontdekkingsreis naar je eigen unieke stemgeluid.

Last van Long-Covid? Bespreek met je behandelende fysiotherapeut de mogelijkheden voor sneller herstel door zanglessen.

Docent: Danique van der Vlugt

Lesdag: in overleg

Klik hier om jezelf aan te melden!

Muzieklessen in BSO Park Triangel

In samenwerking met de BSO en de beide scholen organiseert Vonk dwarsfluit- en gitaarlessen voor kinderen van 6 tot 12 jaar, ook als ze niet op de BSO zitten. Ze krijgen les in kleine groepjes en mogen een instrument mee naar huis nemen.

Vanaf 6 jaar: dwarsfluitles

Spelen op een echte dwarsfluit… wie kan dat? In deze lessen leer je hoe je dat doet: voor je het weet speel je jouw eerste liedje op een dwarsfluit. Alle kinderen krijgen een instrument mee naar huis om ook thuis te kunnen oefenen. In de laatste les geven we een miniconcert voor elkaar en voor je ouders. Start woensdag 15 maart, vanaf 14.20 uur*.

6 lessen voor € 79,00 inclusief gratis gebruik van een dwarsfluit. Docente: Jacqueline Dekker.

7 tot 12 jaar: gitaarles

Hoe kan je op maar 6 snaren een liedje spelen? Dat leer je bij meester Tom. Voor iedereen ligt een gitaar klaar die je mee naar huis mag nemen om er nog meer op te oefenen.
Start vrijdag 10 maart, vanaf 14.30 uur*.

6 lessen voor € 79,00 inclusief gratis gebruik van een gitaar. Docent: Tom Palms

Hoe schrijf je in?

Inschrijven graag via het formulier welke je hier kan downloaden: inschrijven muzieklessen BSO Park triangel, dat je ingevuld inlevert bij de BSO. Het kan ook gescand en gemaild worden naar info@stichtingvonk.nl, of opgestuurd worden naar Stichting Vonk, Gouweplein 1, 2741 MW Waddinxveen. Heb je vragen? Mail naar info@stichtingvonk.nl of bel met 0182-614422 (ma t/m vr 13.00 – 18.00 uur).

*Plaatsing geschiedt op volgorde van aanmeldingen. De lesduur – minimaal 20 minuten – wordt definitief bepaald adh van het aantal inschrijvingen en de leeftijd van de kinderen. De lessen gaan alleen door bij voldoende aanmeldingen. De lessen worden gegeven in BSO Park Triangel, Parklaan 5, Waddinxveen.

De ukelele is een soort “mini gitaar” met 4 snaren. Ze zijn er in diverse formaten: sopraan, concert of tenor. De sopraan klinkt het hoogst.

In de lessen werken we aan een goede basistechniek voor zowel de linker- als  rechterhand. Dit doen we aan de hand van liedjes welke in overeenstemming met de leerling worden gekozen. Je leert akkoorden, diverse slagjes, tokkels en melodieën spelen. 

Het instrument is redelijk laagdrempelig en daarom kan je op relatief jonge leeftijd starten, vanaf 6 jaar. Tevens is het een perfecte opstap naar eventueel gitaar of basgitaar.

Lesdag: donderdag
Docent: Bob Wijtsma 

Klik hier om jezelf aan te melden!