Groep 7 en 8: De Hefbrug

Groep 7 en 8: De Hefbrug

De hefbrug – het bekendste stuk erfgoed van Waddinxveen. Dagelijks maakt heel Waddinxveen gebruik van deze oeververbinding. Hoogste tijd om hem echt te leren kennen; zijn geschiedenis en ook hoe hij werkt. Heb je daar ooit bij stilgestaan? De kinderen gaan aan het werk als bruggenbouwers. Eerst luisteren zij naar een verhaal waarbij de nadruk ligt op oplossingen bedenken. Wat gaan deze bruggenbouwers met elkaar ontdekken en samen maken?
Het circuit ‘De hefbrug’ is bestemd voor leerlingen van groep 7/8. Ze krijgen een completer beeld van de hefbrug over de Gouwe in hun eigen woonplaats Waddinxveen. Hierbij komen verschillende hefbruggen, de werking, contragewichten en katrollen, oude verhalen, overtoom en andere soorten bruggen aan bod. Er zijn beeldende en natuurkundige elementen in het circuit verwerkt en voor een later moment zijn er bijpassende muziek-, dans- en dramalessen. Het project kan lesstofvervangend ingezet worden.
De kinderen vervullen in hun groepje verschillende rollen zoals een voorzitter, notulist, tijdsbewaker en deelnemer. Om ieder kind de kans te geven de verschillende rollen te laten ervaren, rouleren ze per opdracht. Bij de verschillende stations van het circuit ontdekken de kinderen sporen van vroeger uit hun leefomgeving. Zo vergroten zij hun verbinding met het erfgoed uit hun directe omgeving.

De lessen staan voor direct gebruik op het digibord klaar in een PowerPoint (te vinden onder ‘Powerpoint de hefbrug’). De informatie voor de leerkracht is als PDF te downloaden (‘Docentenhandleiding de hefbrug’). Door het gebruik van pictogrammen ziet de leerkracht direct wanneer het boekje gebruikt moet worden.

Voor Cultuur met Kwaliteit-scholen zijn er extra lessen muziek, dans en drama beschikbaar. In de muziekles leren de kinderen rappen en beatboxen en worden stap voor stap meegenomen in hoe je muzikaal kan verbinden door samen te werken. Tot slot bedenken zij dan een eigen presentatie. Ook in de dans- en dramales is sterke aandacht voor verbinding en samenwerken. Voor deze lessen krijgen de CmK-scholen een op maat gemaakte training. CmK-scholen gebruiken de uitgebreidere PowerPoint: ‘De hefbrug met CmK Powerpoint’. Zij ontvangen bij de training een uitgebreidere docentenhandleiding waardoor de lessen muziek, dans en drama makkelijk te geven zijn.

Het project ‘De hefbrug’ maakt deel uit van de doorgaande erfgoedleerlijn voor groep 1 /m  8 van het basisonderwijs voor de gemeente Waddinxveen. Doel van deze leerlijn is om leerlingen stap voor stap in aanraking te brengen en te verbinden

Docentenhandleiding groep 7 en 8 met CMK
Docentenhandleiding groep 7 en 8 zonder CMK
Docentenhandleiding groep 7 en 8 Dans & Drama
Powerpoint groep 7 en 8 met CMK
Powerpoint groep 7 en 8 zonder CMK
Powerpoint groep 7 en 8 Dans & Drama