Groep 3 en 4: Doe mee met Imani

Groep 3 en 4: Doe mee met Imani

Wij maken kennis met Imani. Ze is postbode in Waddinxveen, net zoals haar vader vroeger was. Imani heeft een bijzonder koffertje meegenomen. Wat zou daar inzitten?

In deze lessenserie worden met voorwerpen en vervoersmiddelen de verschillen tussen vroeger en nu belicht. Vanuit de vraag ‘hoe kwam een pakje vroeger in Gouda?’ wordt de verbinding gelegd met de lokale omgeving zoals de Winterdijk, Gouda en de Gouwe met daarnaast het jaagpad. De kinderen zoeken dezelfde voorwerpen van vroeger en nu bij elkaar en tekenen routes op een kaart van Waddinxveen naar Gouda.

Het project Doe mee met Imani is bestemd voor leerlingen van de groepen 3 en 4 van het basisonderwijs en kan lesstofvervangend worden gebruikt. Al onderzoekend komen de kinderen in aanraking met de begrippen vroeger en nu en ontdekken ze sporen van vroeger in hun leefomgeving. Zo verbinden ze zich met het erfgoed uit hun directe omgeving. Tevens vergelijken zij afbeeldingen van oude en nieuwe voorwerpen en benoemen de verschillen. Zo heeft de leerkracht de middelen in handen om spelenderwijs de woordenschat van de kinderen verder te vergroten en taal/denkrelaties te leggen.

De lessen staan voor direct gebruik op het digibord klaar in een PowerPoint (te vinden onder ‘Powerpoint Doe mee met Imani’). De bijbehorende verhalen en toelichting voor de leerkracht zijn als PDF’s te downloaden (‘Docentenhandleiding Doe mee met Imani’). Door het gebruik van pictogrammen ziet de leerkracht direct wanneer het boekje gebruikt moet worden.

Voor Cultuur met Kwaliteit-scholen zijn er extra lessen beeldend en muziek beschikbaar. De kinderen vergelijken postzegels van toen en nu, ontdekken waar ze aan moeten voldoen en ontwerpen hun eigen postzegel. In de muziekles leren de kinderen het liedje ‘Grote klokken zeggen’ en worden stap voor stap meegenomen in hoe je de klokgeluiden kan noteren en uitvoeren. Tot slot bedenken zij dan een eigen muziekstukje. Voor deze lessen krijgen de CmK-scholen een op maat gemaakte training. CmK-scholen gebruiken de uitgebreidere PowerPoint: Doe mee met Imani met CmK Powerpoint. Zij ontvangen bij de training een uitgebreidere docentenhandleiding waardoor de lessen beeldend en muziek makkelijk te geven zijn.

Het project ‘Doe mee met Imani’ maakt deel uit van de doorgaande erfgoedleerlijn voor groep 1 /m  8 van het basisonderwijs voor de gemeente Waddinxveen. Doel van deze leerlijn is om leerlingen stap voor stap in aanraking te brengen en te verbinden met cultureel erfgoed in hun eigen omgeving. 

Wij wensen jullie veel plezier bij de uitvoering van dit project!

Deze lessen zijn speciaal voor Waddinxveen ontwikkeld door Annemieke Volmer ism Ina Hoeneveld  

Met dank aan: Historisch Genootschap Waddinxveen, Streekarchief Midden-Holland, Natalie Merfort en Marloes Scholte

Docentenhandleiding Doe mee met Imani
Docentenhandleiding Doe mee met Imani met CMK
Powerpoint Doe mee met Imani
Powerpoint Doe mee met Imani + CMK
Docentenhandleiding Dans & Drama