Groep 1 en 2: Wat heeft Meneer de Uil gevonden?

Wat heeft meneer de Uil gevonden? 

Op een dag is meneer de Uil in de klas aangekomen. Hij is moe, want hij is van ver komen vliegen. Hij heeft een grote rode koffer gevonden en niemand weet van wie hij is. Als de koffer open gaat, blijkt hij vol interessante voorwerpen te zitten. Het onderzoeken van de inhoud van de koffer vormt de kern van het project. Maar waar komt die inhoud van die koffer toch vandaan?

In de Fabeltjeskrant staat geschreven dat meneer de Uil een koffer gevonden heeft. Hij vertelt de kinderen wat hij, onderweg naar school, vanuit de lucht allemaal gezien heeft. De kinderen zoeken zijn vliegroute op de plattegrond van Waddinxveen. Met behulp van een plattegrond van de klas zoeken de kinderen de koffer die verstopt is in de klas. Als de koffer opengaat, ontdekken de kinderen speelgoed met allerlei vormen. Ook ontdekken zij dat de plattegrond, maar ook alles om ons heen, opgebouwd is uit de basisvormen rechthoek, vierkant, cirkel en driehoek. Verder zijn er leeswerkjes toegevoegd. 

Het project Wat heeft meneer de Uil gevonden? is bestemd voor leerlingen van de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs. Al onderzoekend en spelend met de koffer en inhoud komen de kinderen in aanraking met de basisvormen en leren ze die te ontdekken in hun omgeving. Ook heeft de leerkracht de middelen in handen om spelenderwijs de woordenschat van de kinderen te vergroten, taal/denkrelaties te leggen. Door te praten over (erfgoed)voorwerpen leren de kinderen over de persoonlijke waarde van voorwerpen en over bewaren. Tegelijkertijd komen zij op eenvoudige wijze in aanraking met het erfgoed uit de eigen omgeving.

De lessen staan voor direct gebruik op het digibord klaar in een PowerPoint (te vinden onder ‘Powerpoint Meneer de Uil’). De bijbehorende verhalen en toelichting voor de leerkracht zijn als PDF’s te downloaden (‘Docentenhandleiding Meneer de Uil’). Door het gebruik van pictogrammen ziet de leerkracht direct wanneer het boekje gebruikt moet worden. 

Aansluitend bij deze lessen wordt de leerkracht uitgenodigd om zelf lessen beeldend, muziek, drama en dans geven. Gebruik daarvoor de Powerpoint met CMK Meneer de Uil (voor de lessen muziek en beeldend) en de Powerpoint Meneer de Uil dans en drama. Voor alle powerpoints zijn docentenhandleidingen gemaakt waarmee iedere leerkracht met weinig voorbereiding de lessen kan geven. Toch onzeker? Vraag dan via cultuureducatie@stichtingvonk.nl een op maat gemaakte training aan. 

Het project ‘Wat heeft meneer de Uil gevonden?’ maakt deel uit van de doorgaande erfgoedleerlijn voor groep 1 tot en met 8 van het basisonderwijs voor de gemeente Waddinxveen. Deze lijn is oorspronkelijk ontwikkeld door Landschap Erfgoed Utrecht: wij zijn blij dat we haar voor Waddinxveen mochten gebruiken en aanpassen. Doel van deze leerlijn is om leerlingen stap voor stap in aanraking te brengen en te verbinden met cultureel erfgoed in hun eigen omgeving.  

Wij wensen jullie veel plezier bij de uitvoering van dit project!

Deze lessen zijn speciaal voor Waddinxveen ontwikkeld door Annemieke Volmer ism Ina Hoeneveld  

Met dank aan: Historisch Genootschap Waddinxveen en Marloes Scholte