Groep 5 en 6: Op stap met Jet en Jan. Leven in 1910.

Groep 5 en 6: Op stap met Jet en Jan, leven in 1910.

Hoe was het dagelijks leven honderd jaar geleden? Wat deden kinderen toen allemaal op een dag? Hoe zagen ze er uit en hoe woonden ze? Wat is een gulden en wat kon je daar in die tijd allemaal mee doen?

Allemaal vragen die aan de orde komen in het project Op stap met Jet en Jan. Leven in 1910. De leerlingen luisteren naar het verhaal over Jet en Jan, twee kinderen uit Waddinxveen die ongeveer even oud zijn als de leerlingen zelf. Ze gaan vervolgens op verschillende manieren met het verhaal aan de slag: ze kijken nauwkeurig naar de kleding en speelgoed uit die tijd, leren werken met een stamboom, brengen familiefoto’s van thuis mee en leggen die op een tijdbalk, doen rekenopdrachten aan de hand van de tijdbalk en de waarde van een gulden. 

De lessen staan voor direct gebruik op het digibord klaar in een PowerPoint (te vinden onder ‘Powerpoint Jet en Jan 1910’). De bijbehorende verhalen en toelichting voor de leerkracht zijn als PDF’s te downloaden (‘Docentenhandleiding Jet en Jan 1910’ en ‘werkblad rekenen Jet en Jan’). Door het gebruik van pictogrammen ziet de leerkracht direct wanneer het boekje gebruikt moet worden.  

Aansluitend bij deze lessen wordt de leerkracht uitgenodigd om zelf lessen beeldend, muziek, drama en dans geven. Gebruik daarvoor de Powerpoint + CMK: Jet en Jan 1910 voor de lessen muziek en beeldend, en de Powerpoint Jet en Jan 1910 dans en drama. Ook voor deze powerpoints zijn docentenhandleidingen gemaakt waarmee iedere leerkracht met weinig voorbereiding de lessen kan geven. Toch onzeker? Vraag dan via cultuureducatie@stichtingvonk.nl een op maat gemaakte training aan. 

Bij de erfgoedlessen kan elke leerkracht extra lessen beeldend, muziek, dans en drama geven. De kinderen ontwerpen dan een monogram zoals Jan Toorop dat deed en ze gaan met de muziek mee en onderzoeken de verschillen tussen zwierige dansmuziek en loopmuziek. Voor de extra lessen muziek en beeldend gebruik je de uitgebreidere PowerPoint:  en de ‘docentenhandleiding Jet en Jan met CMK’. De aanvullende lessen dans en drama die elke leerkracht zelf kan geven vind je in de, tezamen met de ‘docentenhandleiding Jet en Jan Dans & Drama. Voor al deze extra lessen kunnen via cultuureducatie@stichtingvonk.nl trainingen aangevraagd worden. 

Met het project Op stap met Jet en Jan heeft iedere leerkracht van groep 5/6 de middelen in handen om de geschiedenis van het papier te tillen. Aan de hand van Jet en Jan komen de leerlingen in aanraking met dat deel van het verleden dat in groep 5/6 aan de orde komt: het begrip ‘eeuw’ en het dagelijks leven van honderd jaar geleden. 

Op stap met Jet en Jan geeft op een heel eigen wijze invulling aan de lesstof van groep 5/6 waardoor de leerlingen er niet alleen plezier aan beleven, maar ook in staat zijn zich snel de lesstof eigen te maken. Door de activiteiten die op school, en eventueel in het museum, worden ondernomen, beklijft de informatie beter.

Het project Op stap met Jet en Jan maakt deel uit van de doorgaande erfgoedleerlijn voor groep 1 tot en met 8 van het basisonderwijs voor de gemeente Waddinxveen. Deze lijn is oorspronkelijk ontwikkeld in de Provincie Utrecht door Landschap Erfgoed Utrecht: wij zijn blij dat we haar voor Waddinxveen mochten gebruiken en aanpassen. Doel van deze leerlijn is om leerlingen stap voor stap in aanraking te brengen en te verbinden met cultureel erfgoed in hun eigen omgeving.  

Tip: Bezoek ook eens het Streekmuseum in Reeuwijk (http://www.streekmuseumreeuwijk.nl/).

Wij wensen jullie veel plezier bij de uitvoering van dit project! 

Stichting Vonk

Met dank aan: Landschap Erfgoed Utrecht, Historisch Genootschap Waddinxveen, Kees Verlooij & Jan Versluis, Bram Laport, Kier Knol, Marloes Scholte, Streekmuseum Reeuwijk.