Home >> Beeldend >> Lezingen

Lezingen

Lezingencyclus Kijken naar Schilderkunst - najaar 2019

Genieten van Schilderkunst kan een beleving van schoonheid zijn. Het geeft inspiratie voor bespiegelingen, inzicht en contemplatie. De waarde die het beleven van Schilderkunst te bieden heeft, kan bijdragen aan de individuele en sociale verrijking.
In het najaar 2019 start bij Stichting Vonk de eerste reeks lezingen over De Collectievorming van de beroemdste musea in Europa, Rusland en Noord-Amerika.
Kijken naar Schilderkunst is een lezingencyclus van acht ochtenden en een dagexcursie.
De lezingen worden gegeven door Carina Mathot, beeldend kunstenaar en docente beeldende vorming en kunstbeschouwing.

Inleiding:
U brengt een virtueel bezoek aan de beroemdste musea ter wereld.
Elke lezing is gewijd aan een beroemd museum, waarbij de hoogtepunten van de collectie, het gebouw en de presentatie centraal staan.
In Dresden werd door de keurvorsten van Saksen de eerste kunstcollectie in Europa aangelegd.
Het paleizencomplex in Dresden is zelfs de plaats waar het eerste publiek toegankelijke kunstmuseum in de wereld is ontstaan. De vorsten van Dresden hadden een van de rijkste Kunst- und Wunderkammers in Europa.
Vanuit Dresden maken we een kunstreis door Europa langs de beroemdste musea ter wereld
.
Alle musea zijn persoonlijk door Carina Mathot bezocht.

Programma Kijken naar schilderkunst.

1.  26 sept.: Eerste collectievorming in Europa:
Dresden. Neue Grünes Gewölbe; de Kunst- und Wunderkammer van de vorsten

2.   3 okt.: Dresden: De Gemälde galerie Alte Meister in het Zwingler

3.   10 okt.: Gemälde galerie in Wenen, Kunsthistorisch museum.

4.   17 okt.:  Het Vaticaan museum, Rome, deel 1

5.   31 okt.:  Het Vaticaan museum, Rome, deel 2

6.   7 nov.:   Uffizi, Florence

7.  14 nov.:  Prado, Madrid

8.  21 nov.:  Guggenheim, Bilbao

9 en 10: excursie naar het Teylers museum. Het eerste en oudste museum van Nederland.

Docente: Carina Mathot
Tijd:  vanaf donderdag 26 september 2019 van 10.00 tot 12.00 uur